12 december 2023

‘WEST kan altijd op mij terugvallen!’

Straal. en schildersbedrijf West BV - Ron van de Bilt

Wij van WEST werken al sinds het begin van de eeuw samen met Ron van de Bilt. Ron verzorgt voor ons onder andere interne audits op het gebied van kwaliteit, gezondheid, veiligheid en milieu. Binnenkort voert hij een controle uit op ons grote schilder- en conserveringsproject op Station Sloterdijk Hemboog.

Eerste klus op Stormvloedkering

“In 2001 maakte ik kennis met Daaf van Beveren, de oprichter van WEST en vader van Kevin en Steven, die tegenwoordig het bedrijf leiden”, vervolgt hij. “Mijn eerste klus was op de Stormvloedkering in de Oosterschelde: voor- en achteraf opnames maken van de staat van de pijlers die geconserveerd werden. Ik heb duizenden foto’s gemaakt!”

Goede en persoonlijke band

Ron was als bedrijfs-, veiligheids- en kwaliteitskundige toen net begonnen met organisatie- en adviesbureau CertiNet in Woensdrecht. Daarvoor werkte hij onder andere al bij Bureau Veritas, Kiwa en Fokker. “Daaf en ik bouwden al snel een goede en persoonlijke band op. Sindsdien werken WEST en ik zeer regelmatig samen.”

Veel verschillende disciplines

Het reinigen, schilder- en conserveringswerk wat WEST uitvoert op Station Sloterdijk Hemboog vormt een omvangrijk project. Ron: “Precies daarom voeren we daar een interne audit uit. Op zo’n groot project komen veel verschillende disciplines samen, die we daar gezamenlijk onder de loep kunnen nemen.” Want ‘samenwerken’ is het uitgangspunt van Ron. “De gedachte achter de audits is er beter van worden! We kijken naar kwaliteit, arbeid, milieu en vooral veiligheid. Hoever is iedereen op het werk op de hoogte en wat vinden ze ervan? Wat kan er beter? Daarom ben ik al een keer op de locatie gaan kijken.”

Reinigen, schilderen & conserveren

De kern van het werk in Amsterdam is het reinigen, schilderen en conserveren van de staalconstructie en de ruiten. Er is een enorme boog opgebouwd uit stalen profielen. Die overkapt de sporen en het perron. Zowel aan de binnen- als buitenkant wordt werk uitgevoerd. Elektrische hoogwerkers en de Buffel zijn nodig om de binnenkant te bereiken. Voor het werk aan de buitenkant wordt gebruikgemaakt van een rolbrug die heel de buitenkant overspant.

Opbouwend kritische opmerkingen

“Vervolgens loop ik met de uitvoerder alle werkzaamheden na. Ik kijk hoe de medewerkers hun werkzaamheden uitvoeren en vraag waarom ze dat juist op die manier doen. Daar plaats ik dan opbouwend kritische opmerkingen bij. Het is de bedoeling dat ze er zelf beter van worden!” Voor de ISO- en VCA-certificeringen is WEST verplicht deze interne audits te houden. “In drie jaar tijd moet heel het systeem worden doorgelicht op efficiëntie: doet mijn systeem wat ik nodig heb voor het realiseren van mijn doelstellingen en het voorkomen van ongevallen?”

Verbeterpunten rapporteren

Ron: “Meestal doe ik twee auditrondes per jaar: interessante projecten, waarbij veel verschillende aspecten van de bedrijfsvoering aan de orde komen. Voor WEST bijvoorbeeld het werk aan de brug over het Schelde-Rijnkanaal bij Rilland. Meestal zijn het grote projecten, zodat ik verschillende disciplines en verschillende medewerkers kan beoordelen. De verbeterpunten rapporteer ik aan Steven, die er verdere opvolging aan geeft.”

Administratief op orde

Ron begeleidt zo’n tien bedrijven op deze manier. Daarnaast verhuurt hij zichzelf aan certificeringsbedrijf Kiwa, waarvoor hij ook keuringen uitvoert. “Bij al die bedrijven benadruk ik het belang om op papier alles goed bij te houden. Ik moet blijven communiceren dat zij ook administratief alles op orde moeten hebben. We werken aan een app, die het administratieve deel voor uitvoerenden gebruiksvriendelijker moet maken.”

Oudste klant

Ron. Tot besluit: “Bij WEST kan ik veel theoretische aspecten van mijn werk in de praktijk kwijt. En de prettige relatie die ik met Daaf heb opgebouwd, is voortgezet met Steven en Kevin. Zij zijn mijn oudste en meest trouwe klant. Ze hebben veel te maken met certificeringen, problematiek en hectiek. Daarom hebben we wekelijks contact: Kevin en Steven kunnen altijd op mij terugvallen!”

Kijk voor meer informatie over het project op Station Sloterdijk Hemboog. Wilt u meer weten over de wijze waarop wij onze projecten benaderen? Neem dan contact met ons op.

De laatste ontwikke­lingen

Waar kunnen wij je mee helpen?