25 april 2023

‘Een echt familiebedrijf!’

Schildersbedrijf-West-familiebedrijf

Na ruim 27 jaar is het zover. Daaf van Beveren stopt in mei 2023 toch echt officieel als eigenaar van Straal- en Schildersbedrijf WEST. “Maar de week erna ben ik er alweer. Dan zijn de jongens met vakantie. Ik ben voortaan een soort ‘inval-vakantiekracht’!" Een mooi moment om het verhaal over dit familiebedrijf te schrijven.

‘De jongens’ zijn Steven en Kevin van Beveren. De zoons van Daaf werken alweer meer dan tien jaar bij en met hun vader.

Blikkenpers

“Steven is in 2008 begonnen en ik ben vier jaar later aangesloten”, zegt Kevin. Steven: “Ik was ‘klaar’ met school en bij WEST ben ik alles gaan doen wat voor handen was: werkvoorbereiding, projectbegeleiding. Noem maar op!” Kevin: “Toen we nog op school zaten hielpen we in de vakanties natuurlijk ook mee. Ik heb echt heel leuke herinneringen aan de blikkenpers: de verfklodders zaten overal!”

Werkverdeling

Met een vaktechnische schildersopleiding sloot de achtergrond van Kevin specifieker aan bij de werkzaamheden van WEST. “Mijn werk bestaat voor het grootste deel uit projectbegeleiding. Overzicht over alle lopende werken: aansturen, calculaties, de financiële voortgang.” Steven: “Mijn werk speelt zich meer af op de ‘achtergrond’. Ik voer algemene en commerciële taken uit, regel de marketing en neem personeelszaken op me.”

Vragen & advies

Daaf: “Mijn rol is door de inbreng van Steven en Kevin zeker veranderd. Vroeger stond ik alleen voor de meeste zaken, waardoor ik voor sommige onderdelen minder tijd had. Die verdeling is veel beter geworden, dat was een natuurlijk proces. Zij hebben steeds meer leiding op zich genomen. Een aantal jaar geleden hebben de jongens de helft van de aandelen van mij overgenomen. Dat geeft een gerust gevoel! De laatste tijd is mijn inbreng afgenomen. Ik werk minder uren, maar de jongens kunnen altijd aankloppen met vragen of voor advies.”

Hoofdaannemer

Het werk van WEST is in de loop van die jaren ook veranderd. “Dat is een combinatie van de invloed van Steven en Kevin en de veranderende vraag uit de markt”, zegt Daaf. Kevin: “Ons schilderwerk bestond én bestaat nog steeds uit ruwwerk: stoerder, meer meters en sneller. De functie is meer ‘beschermend’ dan ‘esthetisch’. Maar we doen er meer disciplines bij. Zoals glas zetten, elektra en zonnepanelen installeren. We zijn meer hoofdaannemer geworden. We organiseren en zijn aanspreekpunt voor opdrachtgevers.” 

Flexibiliteit

De verandering houdt ook direct verband met de toegenomen projecten in de rail-sector. “ProRail is een belangrijke opdrachtgever voor ons. Hun opdrachten bestaan uit meerdere werkzaamheden en veiligheid speelt bij dat werk een heel belangrijke rol. Door onze certificeringen én ervaring beantwoorden wij vaak aan die vraag”, legt Steven uit. “Onze flexibiliteit en specialistische kennis maakt ons interessant voor opdrachtgevers”, vult Kevin aan. “Dat geeft vertrouwen voor de toekomst!”

Groei

De status van WEST als familiebedrijf wordt nog eens benadrukt door de ‘boekhoudkundige inbreng’ van moeder en echtgenote Tonny. Steven: “Onze moeder stopt nu ook. Zij heeft altijd de boekhouding verzorgt. Dat betekent dat we op zoek zijn gegaan naar een iemand die haar taken overneemt. Tonny draagt nu de zaken over en zit er bovenop.” Daaf is trots op het bedrijf wat hij achterlaat en de invulling die Kevin en Steven er aan geven. “Sinds de jongens hier werken, zijn we alleen maar gegroeid. Zowel in aantal en variatie in opdrachten én in aantal medewerkers!” 

Trots op het team

Kevin en Steven vertellen tenslotte over de groei van hun bedrijf. “We hebben steeds meer medewerkers gekregen. Daarbij merken we dat door onze flexibiliteit en veel vrijheid te geven, bijzondere talenten komen bovendrijven. Anders waren we dat talent wellicht misgelopen en nu zijn ze van toegevoegde waarde. We zijn erg trots op ons geweldige team: we werken goed samen en iedereen voelt zich gewaardeerd!”. “We zijn ons ook bewust van de krapte op arbeidsmarkt in de onderhoudswereld”, vervolgt Steven. “Daarom zijn we voortdurend op zoek naar specialisten met passie voor het behouden van mooie dingen. Om meer inzicht in ons vak te krijgen, is het goed de blog van onze industrieel schilder Roy eens te lezen.”

Wil je meer weten over onze gevarieerde en flexibele werkzaamheden op het gebied van schilderen, conserveren, renoveren en verduurzamen? Neem dan contact met ons op.

De laatste ontwikke­lingen

Waar kunnen wij je mee helpen?