29 maart 2023

‘Veiligheid gaat verder dan het dragen van een helm!’

west-bv-bewust-veilig-dag

In ons werkveld speelt veiligheid een grote rol. Daarom vestigen wij graag aandacht op ‘Bewust Veilig-dag’, op 29 maart. Tegelijkertijd waakt Steven van Beveren voor het fenomeen ‘schijnveiligheid’!

“Wij besteden veel aandacht aan het vooraf in kaart brengen van de veiligheid op een werkplaats”, zegt Steven. “Wanneer je bekend bent met de risico’s op een bepaalde locatie, zijn persoonlijke beschermingsmiddelen het laatste redmiddel.” 

Gevaar van boven

Steven: “Daarom worden onze mensen nog wel eens aangesproken door andere partijen op dezelfde werkplaats. ‘Waarom wij geen helmen dragen’, terwijl wij precies weten dat op die specifieke plek ‘het gevaar niet van boven komt’. Wanneer je die omstandigheden van tevoren kent, hoef je ook geen helm te dragen!”

Andere partijen

“Behalve het maken van een goede risicoanalyse”, vervolgt Steven, “zijn we ook afhankelijk van andere partijen die van diezelfde werkplaats gebruik maken. Die informatie nemen wij mee bij de inschatting van de veiligheid van de omgeving.” Het blijkt volgens Steven dat je mét persoonlijke beschermingsmiddelen dezelfde risico’s loopt als zonder. “Er wordt niet gekeken naar praktische risico’s. Dan ontstaat een ‘schijnveiligheid’. Het is ook mens-eigen: wanneer iedereen een helm draagt, ziet het er veilig en professioneel uit.” 

Helmplicht

Steven: “Op sommige projecten ben je verplicht altijd een helm te dragen, ook wanneer er geen gevaar van boven is. Deze helmplicht is in mijn ogen ‘schijnveiligheid’, want het straalt veiligheid uit naar de buitenwereld. Wij werken veilig, dus dragen alleen een helm wanneer het nodig is. Projecten waarbij specifieke locatiegebonden maatregelen zijn getroffen, hebben mijn voorkeur. Het is belangrijk altijd te kijken naar een specifieke situatie en aan de hand daarvan bepalen op welke manier je veilig kunt werken.”

Bewust

“Wanneer je het echt niet weet, op onbekende werkplekken, dan is het verstandig het zekere voor het onzekere te nemen”, besluit Steven. “Maar niet zomaar. Daarvoor zijn ‘wij van WEST te bewust bezig met veiligheid en veilig werken. Veiligheid is meer dan een middel. En een helm dragen kan ook fijn zijn, als het regent!”

Bewust Veilig-dag

Op woensdag 29 maart wordt de inmiddels traditionele Bewust Veilig-dag georganiseerd. Onder het motto Bewust Bezig = Bewust Veilig. Iedereen weet dat veilig werken essentieel is. Dat er desondanks af en toe iets misgaat en er nog altijd ongelukken gebeuren, komt omdat we niet elk moment bewust bezig zijn met veiligheid.

Wilt u meer weten over de bewuste wijze waarop wij met veiligheid omgaan? Neem dan contact met ons op.

De laatste ontwikke­lingen

Waar kunnen wij je mee helpen?