Grootonderhoud Conservering

Muiderbrug

Werkzaamheden

  • Conserveren van de onderzijde- zichtzijde- brug;
  • Leveren van nieuwe inspectiewagens;
  • Conserveren van landhoofden.

Het project

De bestaande Muiderbrug in de A1 over het Amsterdam-Rijnkanaal heeft een metamorfose ondergaan naar een tuibrug. De tuiconstructie bestaat uit twee witte betonnen pylonen van zeventig meter hoog, die als prefab blokken tot een totaal van zestig meter in de lucht is gehesen. Daarnaast is de brug, verbreedt, versterkt en vijftig centimeter opgevijzeld, om de toenemende verkeersdrukte aan te kunnen. De volledige stalen brug van circa vijftigduizend vierkante meter is volledig vernieuwd. De bestaande loodmenie houdende coating is verwijderd, wat veel risico’s met zich meebracht. Veel conserverende aannemers hebben bedankt voor dit werk. Wij zagen geen obstakels, maar uitdagingen! Uit testen bleek dan ook dat de loodhoudende coating niet overal als primer was toegepast. Maar ook als tussenlaag, wat het bijzonder maakte.

Alternatieven

Met deze uitslag zijn we op zoek gegaan naar alternatieven, die bij het verwijderen van coatings geen of minimale schadelijke stoffen maakten. Deze hebben we gevonden in Noorwegen, bij de firma RPR-Tech. Deze uitvinding was al eens eerder bewezen op een brug in Duitsland. Bij het verwijderen van meerdere dikke coatinglagen op de Eiffeltoren heeft hij ook zijn dienst bewezen. Nu introduceren wij Inductie in Nederland, met de start op de Muiderbrug. Dit proces werk door middel van warmte inbrengen in het staal, via een magnetisch veld. In feite hetzelfde proces als bij inductie-koken. Wij noemen het dan ook inductie -ontlakken, -strippen of -reinigen.

Dit werk is samen met uitgevoerd met Kuurman Noord. Na het ontlakken is er nagestraald tot een reinheid van Sa2,5 te halen en daarna volledig voorzien van nieuwe conserveringslagen van AkzoNobel International Paint.

Grootonderhoud Conservering Muiderbrug-kleur
Grootonderhoud Conservering Muiderbrug-eindresultaat
Grootonderhoud Conservering Muiderbrug-oude-staat
Grootonderhoud Conservering Muiderbrug-detail-2

Recente projecten

Waar kunnen wij je mee helpen?